Hatha yoga

yoga islands brygge

Hatha Yoga

Hvad Hatha yoga egentlig er, har ikke ændret sig synderligt i tusinder af år. Men vores tænkning og opfattelse af det har bestemt. Sprog er en stærk ting, og i forskellige kulturer kan det samme ord have en række forskellige definitioner.
Gennem tiden er det samme ord – Hatha – også kommet til at betyde forskellige ting:

Som et ord fra sproget Sanskrit, så kan Hatha opdeles i to mindre ord: ha, der betyder ‘sol’, og tha, der betyder ‘måne’. Balancen mellem sol og måne og altså balancens yoga.
Imidlertid betyder Hatha bogstavelig talt ‘kraft’, ‘bevidst’ eller ‘kraftig’ og er mere traditionelt defineret som ‘kraftens yoga’, ‘aktivitetens yoga’, eller ‘midlet til at opnå en tilstand af yoga gennem aktivitet’.

Hatha refererer simpelthen til udøvelsen af fysiske yogastillinger og kan betragtes som alt, hvad du kan gøre med kroppen. Det betyder, at de fleste yogaformer i bund og grund er hatha yoga, uanset om det hedder noget mere specifikt som Ashtanga yoga, Yin Yoga eller Vinyasa Yoga.

To hovedprincipper

Hatha yoga består af to hovedprincipper.
Det ene er kropskontrol, som sker gennem de yogastillinger eller asanas, du laver til yoga. Oprindeligt skulle der eftersigende være 84.000 asanas, hvoraf 84 blev anvendt. I Danmark anvendes et sted mellem 50 og 100 asanas med forskellige variationer.

Det andet princip er beherskelse af åndedrættet. Vi har mange forskellige åndedrætsøvelser med i vores undervisning. Alle øvelserne bidrager til en opmærksomhed på åndedrættet.

Hatha yoga er designet til at justere og berolige dit sind og krop. Sagt på en anden måde, du lærer at øge din bevidsthed om din krop. Din kropsbevidsthed.

Yoga og videnskab

Der findes mange påstande om hvad yoga kan bidrage med. Om alle de påstande er sande er svært at efterprøve, da yoga i sin natur er svært at udsætte for en blindtest eller svært at sammenligne på tværs af bare to forskellige yogalærere. På trods af det, så er der alligevel nogle påstande, som videnskabeligt kan fremsættes:

Alle vores hold bygger på et fundament af hatha yoga. Du kan finde alle vores hold her.

Hvis du er i tvivl om, hvordan du kommer i gang, så kan du starte med at læse om yoga på Amager.