Yoga på Amager

yoga amager

Yoga på Amager​

Der er mange, der laver yoga i København og dermed også på Amager. Hvor mange laver yoga på Amager? Hvorfor overhovedet lave yoga? Hvad er der af muligheder?  Og hvordan kommer jeg egentligt i gang?

Hvor mange dyrker yoga på Amager?

I 2016 er det 11% af den voksne befolkning, der laver yoga (yoga, pilates eller afspænding). Siden da er yoga blevet mere og mere populært. Fra 2016 frem til 2020, sker der en markant stigning, hvor 45% flere begynder at lave yoga, således at 16% laver yoga.

Heraf er der 1/3, der laver yoga hos en privat udbyder på Amager, som f.eks. et fitnesscenter eller et yogastudie. Det svarer til cirka 9.300 Amagerkanere.

 

Yoga giver ro i sindet 

Yoga har en effekt på den fysiske tilstand, som for de fleste er den første grund til at starte til yoga. Derudover har yoga også en effekt på det mentale helbred, som for mange, er grunden til de fortsætter, år efter år, til langt ind i pensionsalderen. 

I en undersøgelse om Yoga i København, svarede allerflest, at det kendertegner yoga, at ’yoga giver ro i sindet/er god meditation’. Det er altså ikke det kropslige aspekt, men det mentale, som flest udøvere og yogalærere forbinder med yoga. ‘Yoga som god træning’ kommer dog på en samlet andenplads.

 

Yoga giver ro i sindet

Yoga på Amager

Der er mange udbydere på Amager og dermed også mange forskellige tilbud. Når du gerne vil starte til yoga på Amager, så skal du også først overveje nogle ting:

Du kan tage i et fitnesscenter, i et yogastudie eller på en aftenskole.

Der findes hold, hvor du ligger tæt på naboen, og hold hvor der er god plads omkring dig.

Der er formiddagshold, aftenhold, små hold, store hold, billige hold og dyre hold.

Nogle steder ændrer undervisningssproget sig til engelsk efter behov, og andre steder er det altid på dansk.

Du kan tilmelde dig et fast ugentlig hold, hvor du enten er tilmeldt for en sæson, eller hvor du er tilmeldt for en måned ad gangen.

Der er steder med fri holdtræning, hvor du frit kan skifte mellem holdene.

 

Og hvis din hverdag er omskiftelig, så kan du mange steder købe adgang fra gang til gang, til en lidt højere pris end ellers.

Mulighederne kommer med hver sine fordele. Hvad er vigtigst for dig?

blid hatha yoga

Yogaformer på Amager

Du skal også overveje, hvilken form for yoga, der er noget for dig. Yoga er nemlig ikke bare yoga.

Der findes Hatha Yoga, Vinyasa, Restorativ Yoga, Yin yoga, Hensyntagende Yoga, Yoga Retreat, Hot Yoga, Kundalini Yoga, Gravidyoga, Efterfødselsyoga, Kirkeyoga, Børneyoga, Mediyoga, Mindfulness, firmayoga og alt muligt andet.

Der er events og workshops. Du kan komme i dybden med et yogaemne, eller der kan ridses i overfladen med en sjov omgang yoga til polterabend, julefrokost og hvad-du-ellers-kan-finde-på-yoga.

De mest populære yogaformer kan du læse lidt mere om her:

Hatha yoga 

Den mest tilgængelige og den mest klassiske yogaform er Hatha yoga. Her laver du stillingerne i et roligt tempo og holder dem som regel i nogle åndedrag. Undervejs møder du forskellige åndedrætsteknikker og små meditationer.

Her er en video med en ofte brugt åndedrætsøvelse.

Restorativ yoga 

Kroppen bringes i hvile ved hjælp af yogaudstyr, så du kommer til at slappe af på en helt særlig måde, med et væld af gavnlige virkninger til følge. Restorativ yoga kan bla.a. være godt mod stress og du er i stillingerne i 5-20 minutter. Du kan prøve Restorativ Yoga hjemme i stuen med sofahynder og hvad du ellers har ved hånden. Cathrine guider dig igennem her i videoen.

Hensyntagende yoga 

Hensyntagende yoga har et langsommere tempo med let tilgængelige yogaøvelser, og henvender sig til dig, der har behov for en blidere yoga eller en specialiseret form for yoga. Der er få deltagere på holdet, så der er plads til dig. Ofte bliver vi opfordret til at lave noget for ryggen på disse hold, så her er en forsmag. Med krokodilleserien arbejder du ryggen igennem fra halebenet til nakken. Måske er det noget for dig?

Yoga Retreat 

Retreat betyder at trække sig tilbage til sig selv, og det er netop det, der sker på et yoga retreat. Sammen med en gruppe mennesker bruger du en forlænget weekend eller en uge, hvor det kun handler om dig.

Yin yoga

Yin yoga handler ikke om at oparbejde styrke og stærke muskler, men snarere om at spænde af, give efter og strække bindevævet, for derved at oparbejde en mere fleksibel krop med mere plads. Du er i stillingerne i 2-5 minutter.

Vinyasa 

For den mere øvede, så kan Vinyasa være den foretrukne form. Her er tempoet hurtigere, og du bevæger dig fra stilling til stilling i takt med din vejrtrækning.

Nede på jorden?

Der findes yogasteder, hvor timerne er korte og kan minde om en fitnessklasse. I den anden ende af spektret, er der yogalærere, der er dybt inspireret af Indien, og hvor det indiske sprog og kultur bliver brugt flittigt i undervisningen. Et sted midt i mellem, finder du yoga, der er mere nede på jorden, hvor den indiske yogafilosofi er pakket ind i en dansk tilgang. 

Yoga for alle

Med sådan en stigning i popularitet, så siger det sig selv, at mange er nye til yoga. Hvordan kommer du så i gang? Der skal det siges, at det ikke er nødvendigt at lede efter yoga for begyndere på Amager.

De fleste former for yoga er nemlig velegnede for begyndere. Yogalærere med længere uddannelser er også dygtige til at differentiere undervisningen, så både den erfarne og nybegynderen kan få udbytte af det samme hold. Som begynder, er det dog godt at vente lidt med Vinyasa yoga til du har fået de klassiske Hatha yogastillinger på plads. 

Det er helt forskelligt, hvilken slags yoga den enkelte foretrækker, og et godt udtryk, går derfor på, at der er en yogalærer til en hver elev. 

Når du søger efter yoga Amager, så finder du de første 30 steder. Dertil kommer en række fitnesscentre og aftenskoler. Ingen nævnt, ingen glemt.

Det bedste råd, er først og fremmest at undersøge, hvad du kan hjemmefra. Når du så har sporet dig ind på et sted og en yogalærer, så kan du prøve det af; enten med en prøvetime eller ved at melde dig til et fast hold i en begrænset periode. Giv det gerne et par gange inden du beslutter dig.

God fornøjelse!

 

Amagerbro Yoga

Vi er Cathrine og Jonas. Vi har begge en af Danmarks længste og grundigste yogauddannelser gennem Dansk Yoga. Det er en forening med 50 år på bagen og som blev skabt som en sammenslutning mellem nogle af samtidens udøvende yogalærere. Hos Amagerbro Yoga er vi helt nede på jorden, og vi forsøger at holde jordforbindelsen og ikke skabe unødig mystik, om hvad den og den stilling, nu er godt for. Dermed får du selv ansvaret for at mærke efter det der sker i dig undervejs.


Tiden var moden til at skabe en yogaform der passede til Danmark. En yogaform, hvor det ’mystiske’ som sanskritnavne og næseskylninger blev pillet ud.

 

Vi underviser altid på dansk og i Hatha Yoga, Hensyntagende Yoga og Restorativ Yoga. Vi afholder også Yoga Retreats, og hvis du kan forestille dig dit eget yogaevent, så hjælper vi dig også med det. Det kan være firmayoga, mindfulness, eller børneyoga. Eller hvad med et indslag til en polterabend.

Når du tilmelder dig et fast ugentligt hold hos os, så går du hos den samme yogalærer hver uge. Hvis du er forhindret kan du deltage på et andet hold efter aftale. 

Vi holder til på på Amagerfælledvej 50, som ligger midt mellem Ørestad Nord, Islands Brygge og Amagerbro. Her har vi et stort hyggeligt lokale, med plads til 20 elever med god plads mellem måtterne.

Se mere om alle vores hold og events.

 

Yoga i Tårnby

Vi underviser også mange hold i Kastrup, som er arrangeret af aftenskolen AOF Amager. Du kan finde alle de hold, vi er undervisere på lige her: yoga i Tårnby.